UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zgoda

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 200ml dżemu truskawkowego „Owocowa Rozkosz”

Masa serowa:

  • 1kg twarogu 
  • 4 jajka
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ opakowania proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na półgodziny. 

Masło i cukier ubić z żółtkami i dodawać stopniowo do masy zmielony twaróg i budyń wymieszaną z proszkiem do pieczenia aż się zrobi puszysta masa. Na koniec wymieszać masę ze sztywno ubitymi białkami.

Wyjąc ciasto z zamrażalnika. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. 

Jedną część ciasta wykleić spód, na nią nałożyć 100mł dżemu truskawkowego, wyłożyć na to masę serową, za czym jeszcze raz 100mł dżemu i na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Piec w 180 stopniach około godziny.