UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zgoda

Kurczak w całości, bez podrobów

2 pomarańcze

Słoik Konfitury z pomarańczy Owocowa Rozkosz

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki masła

Sól i pieprz

Z soku i skórki startej z pomarańczy oraz konfitury, sosu sojowego oraz przeciśniętego przez praskę czosnku sporządzamy marynatę mieszając dokładnie te składniki. Marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie pod skórę kurczaka wkładamy kawałki masła, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Czas pieczenia należy uzależnić od wagi kurczaka. Około 1,5 kg kurczaka pieczemy zwykle niecałe 2 godziny. Na ostatnie pół godziny ściągamy przykrycie i pozwalamy skórce apetycznie się zezłocić.