UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zgoda

Składniki:

  • Kurczak w całości, bez podrobów
  • 2 pomarańcze
  • Słoik dżemu pomarańczowego “Owocowa Rozkosz”
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Z soku i skórki startej z pomarańczy oraz dżemu pomarańczowego “Owocowa Rozkosz, sosu sojowego oraz przeciśniętego przez praskę czosnku sporządzamy marynatę mieszając dokładnie te składniki. Marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie pod skórę kurczaka wkładamy kawałki masła, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Czas pieczenia należy uzależnić od wagi kurczaka. Około 1,5 kg kurczaka pieczemy zwykle niecałe 2 godziny. Na ostatnie pół godziny ściągamy przykrycie i pozwalamy skórce apetycznie się zezłocić.