Składniki:
- Kurczak w całości, bez podrobów
- 2 pomarańcze
- Słoik dżemu pomarańczowego “Owocowa Rozkosz”
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz
Z soku i skórki startej z pomarańczy oraz dżemu pomarańczowego “Owocowa Rozkosz, sosu sojowego oraz przeciśniętego przez praskę czosnku sporządzamy marynatę mieszając dokładnie te składniki. Marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie pod skórę kurczaka wkładamy kawałki masła, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Czas pieczenia należy uzależnić od wagi kurczaka. Około 1,5 kg kurczaka pieczemy zwykle niecałe 2 godziny. Na ostatnie pół godziny ściągamy przykrycie i pozwalamy skórce apetycznie się zezłocić.